NOS NieuwsAangepast

Studenten bouwen giga-ijskoepel

Een aantal studenten van de Technische Universiteit Eindhoven gaat volgende maand in het dorp Juuka, in het midden van Finland, de grootste ijskoepel ter wereld bouwen.

De koepel krijgt een diameter van 30 meter en wordt 10 meter hoog. Daarmee wordt het oude wereldrecord verbroken van de Japanner Kokawa die een ijskoepel bouwde met een overspanning van 25 meter.

Pykrete

De studenten zullen voor het eerst een mengsel gebruiken van houtsnippers en ijs, pykrete genaamd. Daardoor ontstaat een stevige constructie die het gewicht goed kan dragen. Volgens een van de studenten, Jorrit Hijl, wordt eerst een enorme ballon op de bouwplaats opgeblazen die als mal dient en daarover wordt een net van touwen gespannen. Daarna worden in een week tijd laag voor laag ijs en sneeuw gespoten.

"Op plaatsen waar de constructie extra versteviging nodig heeft, brengen we ook het mengsel met houtsnippers aan waardoor de koepel echt sterk wordt." Als de koepel in de zomer is gesmolten, blijven er alleen houtsnippers over en dat is dus vriendelijk voor het milieu, zegt Hijl.

IJshotels

Bouwers van ijshotels in Scandinavië zullen de verrichtingen van de Nederlanders nauwlettend volgen. Die hotels, helemaal opgebouwd uit ijsblokken, hebben een beperkte grootte vanwege het gewicht van het ijs. Ze hopen met de Nederlandse constructiemethode veel meer kamers te kunnen bouwen waardoor de inkomsten stijgen.

De TU-studenten vertrekken over twee dagen en hopen op 18 januari het record te hebben gebroken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl