NOS NieuwsAangepast

Zware aanslag op politicus Libanon

Bij een zware bomaanslag in Beiroet is vanochtend een oud-minister om het leven gekomen. Het gaat om Mohammed Shattah, die nauw samenwerkte met oud-premier Saad Hariri.

Volgens lokale media werd het konvooi van de soennitische politicus getroffen door een autobom. Ook een lijfwacht kwam om. In totaal zijn er zeker vijf doden en meer dan zeventig gewonden.

De aanslag was in het zwaarbeveiligde centrum van Beiroet, niet ver van het parlementsgebouw. In het gebied liggen ook veel grote hotels. Ooggetuigen zeggen dat er zwarte rookwolken hangen boven het centrum.

De 62-jarige Shattah was op weg naar een vergadering van de Libanese oppositie, de zogenoemde 14 Maart Alliantie. Die wordt geleid door Saad Hariri. Hij is een zoon van de in 2005 vermoorde oud-premier Rafik Hariri.

Veiligheidssituatie

Libanon wordt vaker opgeschrikt door aanslagen. De laatste tijd zijn de spanningen tussen de bevolkingsgroepen opgelopen, onder meer door de burgeroorlog in buurland Syrië. De sjiitische Hezbollah-beweging steunt de Syrische president Assad; soennitische Libanezen hebben de kant van de rebellen gekozen.

Vanwege de veiligheidssituatie wordt Nederlanders ontraden om naar bepaalde delen van Libanon te reizen.

Kritiek

Shattah uitte regelmatig kritiek op Hezbollah. Vlak voor de aanslag twitterde hij nog dat de militante beweging dezelfde invloed in Libanon probeerde te krijgen als Syrië jarenlang heeft gehad.

Ook op zijn eigen site schreef de oud-minister kritisch over Hezbollah.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl