NOS NieuwsAangepast

"Vuurwerk heeft kracht handgranaat"

De politie vindt steeds vaker extreem zwaar vuurwerk uit China. Dat zeggen vuurwerkexperts van de politie en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD).

Vuurwerkexpert Ad Nieuwdorp van de Nationale Politie zegt dat een illegale mortierbom met 165 gram kruit, die hij wel tegenkomt, de kracht heeft van drie handgranaten. "Het zijn explosieven, in de handen van kinderen die niet weten wat ze ermee moeten doen. Dan is het gewoon wachten op hele erge ongelukken."

Nieuwdorp zegt dat er duizenden exemplaren van het extreem zware illegale vuurwerk in omloop zijn. Het meeste komt via de post ons land in.

Flitspoeder

Volgens de vuurwerkexpert worden de extreme knallen van het vuurwerk veroorzaakt door flitspoeder. Dat is zwaarder dan het zwarte buskruit dat in legaal vuurwerk zit. Volgens Nieuwdorp is er vorig jaar vuurwerk met flitspoeder gevonden dat genoeg kracht heeft om een auto mee op te blazen.

In het AD zegt kapitein Fred de Vries van de EOD dat hij zelfgemaakt vuurwerk tegenkomt dat vergelijkbaar is met springstof. Ook hij waarschuwt voor flitspoeder. "Een gram knalt 15 tot 20 keer zo hard als een gram zwart buskruit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl