NOS SchaatsenAangepast

OKT: ingevulde Matrix na slotdag

Na de vijfde en laatste dag op het Olympisch Kwalificatietoernooi in Thialf is de inmiddels beroemde prestatiematrix helemaal ingevuld. De schaatsers die in de twee bijgevoegde kaarten hun naam in het groen terugzien, gaan zeker naar Sotsji.

Mark Tuitert sloot maandag de rij door de 1.500 meter op zijn naam te schrijven en kwalificatie voor Sotsji veilig te stellen. Koen Verweij werd tweede en daardoor de tiende en laatste schaatser in de matrix. Verweij rijdt op de Spelen hoogstwaarschijnlijk ook de ploegenachtervolging.

Stefan Groothuis (derde op de 1.500 meter) en Sven Kramer (vierde) waren al zeker van plaatsing, maar komen nu ook in actie op de 1.500 meter.

Bij de vrouwen plaatste Carien Kleibeuker zich voor de Spelen door de 5.000 meter te winnen, voor Ireen Wüst (tweede) en Yvonne Nauta (derde). Nauta nam daarmee revanche voor haar rampzalig verlopen 3.000 meter.

Dinsdag wordt bekend gemaakt of de KNSB besluit om nog eens te kijken naar de zaak rond Nauta en Annouk van der Weijden. Als de situatie rond Nauta, die in haar race gehinderd werd, wordt gezien als 'calamiteit' is er een kans dat Van der Weijden haar plaats alsnog kwijt raakt. In dat geval is Thijsje Oenema, nummer drie op de 500 meter, de eerstvolgende schaatsster in de matrix.

Hoe werkt het?

Het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) was de wedstrijd waar de Nederlandse schaats(st)ers de toegangsbewijzen voor de Olympische Spelen van februari volgend jaar in Sotsji konden verdienen. Het kernwoord tijdens de schaatsvijfdaagse in Thialf was 'de Matrix'.

De Matrix staat voor een ingenieuze rekenformule waarmee de selectievolgorde voor de Spelen is bepaald. Econometristen en statistici van de Rijks Universiteit Groningen en het bedrijf Ortec TSS (een bedrijf gespecialiseerd in sportanalyses) hebben de Matrix ontwikkeld.

Daarbij is op grond van historische gegevens en uitslagen van eerdere internationale wedstrijden een ranglijst opgesteld waarop te zien is welke schaatser de meeste kans maakt in Sotsji goud te winnen.

Objectieve weging

Zo geeft de Matrix aan dat bij de mannen de winnaar van de 10.000 meter tijdens het OKT de grootste kans maakt om ook in Sotsji goud te winnen. Bij de vrouwen prijkt de winnares van de 1.500 meter bij het OKT bovenaan de Matrix. Aldus is een selectievolgorde tot stand gekomen, die een objectieve weging van de uitslagen van het OKT beoogt.

Aan de hand van de uitslagen van het OKT zal een selectiecommissie (bestaande uit Emiel Kluin, Thomas Bos en Andries Kasper) vervolgens tot een voorlopige olympische voordracht komen.

Die voordracht wordt voorgelegd aan de speciaal voor deze gelegenheid benoemde directeur sport, Charles van Commenée, waarna hij in samenspraak met NOC*NSF de definitieve olympische equipe aanwijst.

Calamiteiten

De strenge selectiecriteria ten spijt hebben de KNSB en NOC*NSF in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid af te wijken van de Matrix. Zo zijn er zowel bij de vrouwen als de mannen drie aanwijsplekken: één met het oog op calamiteiten (valpartij, diskwalificatie, etc.) en twee aanwijsplekken met het oog op de samenstelling van de achtervolgingsploeg.

Een laatste beperkende factor bij het samenstellen van de olympische ploeg is nog het maximaal aantal deelnemers dat Nederland mag afvaardigen. In Sotsji morgen per land maximaal tien verschillende schaatsers en tien verschillende schaatssters aantreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl