NOS NieuwsAangepast

Omstreden bezoek premier Japan

De Japanse premier Abe heeft in Tokio een bezoek gebracht aan het oorlogsmonument Yasukuni, waar de geesten van soldaten worden geëerd die stierven in dienst van de Japanse keizer. Onder degenen die er geëerd worden zijn veertien veroordeelde oorlogsmisdadigers.

Bezoeken aan de gedenkplaats door Japanse leiders leiden altijd tot woede in China en Zuid-Korea, omdat die landen in de Tweede Wereldoorlog geleden hebben onder de Japanse agressie. Ook het laatste bezoek van een Japanse premier aan Yasukuni, in 2006, leidde tot boze reacties.

Politiek gewin?

NOS-correspondent Kjeld Duits zegt dat de reden voor Abes bezoek onduidelijk is. De premier zegt zelf dat hij geen oorlogsmisdadigers wil verheerlijken en ook geen spanningen met buurlanden zoekt. Naar eigen zeggen wilde Abe een tijdperk inluiden waarin Japanners nooit meer hoeven te lijden onder oorlog.

"Maar misschien doet hij dit ook wel voor politiek gewin", zegt Duits. "De populariteit van Abe is de laatste tijd gedaald. Hiermee valt hij een grote groep kiezers weer in de smaak."

China

China is boos over Abes bezoek en zegt dat Japan nieuwe obstakels in de bilaterale betrekking veroorzaakt. Tussen China en Japan is de relatie al gespannen door hun conflict over een aantal eilandjes in de Oost-Chinese Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl