NOS NieuwsAangepast

Spanje geroerd door winnaar Carlos

Het zal nog wel even duren voordat de werkelijkheid tot hem is doorgedrongen. Zondag was hij opeens 50.000 euro rijker en kon hij de armoede achter zich laten.

De Spaanse kerstloterij El Gordo ('De Vette') kent wel meer winnaars. Maar liefst 2,2 miljard euro werd er zondag verdeeld. In de televisiejournaals buitelden de winnaars van blijdschap over elkaar. In Baskenland en Madrid vielen prijzen in wijken die zwaar zijn getroffen door de economische crisis.

Hartaandoening

Maar het land is nu vooral geroerd door het verhaal van Carlos Monteagudo en zijn vriendin Vanesa, beiden werkloos. Ze moeten rondkomen van 364 euro per maand, een uitkering die Vanesa krijgt omdat ze een hartaandoening heeft. Hun lot met nummer 51.689 bleek 50.000 euro waard.

Ze wonen nu in een huurwoning die ze amper kunnen betalen. Maar Carlos en Vanesa leefden ook twee jaar op straat, tussen de kartonnen dozen bij een pinautomaat in San Vicente de la Barquera in Noord-Spanje.

Carlos en Vanesa zijn nu op alle tv-journaals te zien. Ze zeggen dat ze het geld niet over de balk gaan smijten. Maar ze geven toe dat ze wel al de eerste cadeautjes voor zichzelf hebben gekocht. "We hebben nu twee mobieltjes, een spelcomputer, een auto waar je geen rijbewijs voor nodig hebt en in de koelkast hebben we geitenvlees en garnalen voor Kerst." En nu maken ze plannen waar ze hun geld in kunnen investeren.

Geadopteerd

Maar niet alleen het feit dat Carlos en Vanesa de armoede achter zich kunnen laten spreekt tot de verbeelding van de Spanjaarden. Carlos, 32 jaar oud, kwam er niet lang geleden achter dat zijn ouders in Santander niet zijn biologische vader en moeder zijn. Toen hij hoorde dat hij was geadopteerd wilde hij, net als veel anderen in zijn situatie, weten wie zijn biologische ouders waren. Waar ze vandaan kwamen, waarom hij ze nog niet kende en waarom ze hem hadden afgestaan.

Afgelopen juli onmoette Carlos inderdaad zijn biologische vader, Juan Ramon Mantecon. Die vertelde hem dat hij zijn zoon 32 jaar niet had gezien omdat "zijn moeder mij verliet en mijn broers en zussen niet wilden dat ik hem zag". Een onmoeting in november werd op video vastgelegd.

Voetbal

De video is volgens Juan Ramon een homage aan zijn zoon, waarin hij Carlos interviewt. Vriendin Vanesa is wel te zien, maar niet te horen in de video.

Carlos vertelt dat zijn adoptievader hem het huis wilde uitgooiden toen hij wilde weten waar hij vandaan kwam. "Ik maakte de fout te gaan drinken, waardoor ik bij voetbalclub Racing Santander moest vertrekken." Racing Santander kent deze sportieve periode uit het leven van Carlos niet, maar zegt wel hem wel op de voetbalvelden gevolgd te hebben.

Belasting

Overigens krijgen Carlos en Vanesa hun prijzengeld niet netto in handen; ze moeten 10.000 euro afdragen aan de fiscus. Voor het eerst moet er in Spanje bij prijzen hoger dan 2500 euro namelijk 20 procent belasting worden betaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl