NOS NieuwsAangepast

Voedselbanken groeien verder

Voedselbanken hebben het dit jaar weer drukker gekregen. Het aantal klanten nam in 2013 toe met 25 tot 35 procent. Vorig jaar was de stijging 20 procent.

Het zijn vooral mensen die in de schuldsanering zitten of een uitkering hebben, maar ook mensen met een klein inkomen en hoge vaste lasten, zoals zzp'ers.

Harrie Timmerman van Voedselbanken Nederland verwacht dat het aantal klanten ook volgend jaar verder zal groeien. "Bij de voedselbanken is nog niets te merken van het beginnende eind van de crisis waarover je hoort spreken."

Supermarktacties

De voedselbanken moeten steeds meer moeite doen om aan voldoende voedsel te komen. De medewerkers bezoeken bedrijven die nog niets leveren in de hoop ze daartoe over te halen. En ze houden steeds vaker acties bij supermarkten. Daar worden klanten gevraagd om extra inkopen te doen voor de voedselbank.

"Gelukkig groeit het aantal inzamelingen door kerken en particulieren. Zo redden we het nog steeds om iedereen te voorzien" , zegt Timmerman.

Pas na de feestdagen is kerstsfeer in de voedselpakketten terug te zien. Tot in februari krijgen de voedselbanken het overgebleven kerstassortiment van supermarkten aangeleverd.

Kerstpakket

Ook doneren sommige bedrijven kerstpakketten die ze over hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl