NOS NieuwsAangepast

ING tegen bonusplan Dijsselbloem

ING is tegen het plan van minister Dijsselbloem om bonussen bij banken te beperken tot maximaal 20 procent van het vaste salaris. In een brief zegt het bedrijf principiële bezwaren te hebben tegen de conceptwet "waarmee in verregaande mate wordt ingegrepen in de vrijheid van overwegend private ondernemingen om het beloningsbeleid naar eigen inzicht vorm te geven".

Het plafond van 20 procent geldt in principe voor iedereen die bij een Nederlandse financiële instelling werkt, ook in het buitenland.

Concurrentiekracht

ING zegt dat de plannen de concurrentiekracht van ING zullen aantasten. "Om te kunnen blijven concurreren op het internationale speelveld zien we een adequaat beloningsbeleid als belangrijke component bij het aantrekken en behouden van talentvolle werknemers uit binnen- en buitenland", aldus de bank.

Ook de brancheorganisatie van banken, de NVB, is tegen de plannen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland willen ook dat de bonussen niet verder beperkt worden. Ze waarschuwen dat het slecht zal zijn voor de concurrentiepositie van Nederlandse banken en dat financiële bedrijven zich minder snel in Nederland zullen vestigen.

Perverse prikkels

Minister van Financiën Dijsselbloem zei eerder dat "perverse prikkels" zoals hoge beloningen en bonussen wereldwijd worden gezien als een van de oorzaken van de financiële crisis. Zijn plannen gaan verder dan de aanpak die binnen de EU is afgesproken.

De EU-regel wordt dat een bonus maximaal 100 procent van het vaste salaris kan bedragen en onder bepaalde voorwaarden 200 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl