Vier mannen uit Brabant en Limburg zijn tot jarenlange celstraffen veroordeeld voor illegale vuurwerkhandel. Volgens de rechtbank in Den Bosch hebben zij met hun handel de levens van anderen in gevaar gebracht.

Ze kregen celstraffen variërend van vier jaar en drie maanden tot vijf jaar en drie maanden. Het Openbaar Ministerie had tegen elk van hen vijf jaar geëist.

Volstrekt onveilig

De mannen uit Veldhoven, Helmond, Heerlen en Onderbanken kochten in 2010 grote partijen vuurwerk in Duitsland en Hongarije en brachten die naar België. Vanuit Luik verkochten ze de pakketten onder meer aan Nederlandse klanten.

Het vuurwerk lag in Luik volgens de rechtbank opgeslagen op een plek die "volstrekt ongeschikt en onveilig" was, namelijk op een bedrijventerrein in de buurt van een gasstation. De lokale overheid wist nergens van. Het vuurwerk werd bovendien in gewone auto's vervoerd, waardoor ook andere weggebruikers gevaar liepen.

Vuurwerkramp Enschede

Het ging om vuurwerk van de zwaarste categorie, dat volgens de rechtbank "massa-explosief kan reageren", net als bij de vuurwerkramp in Enschede.

De mannen zijn schuldig bevonden aan illegale handel in vuurwerk, deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van de inkomsten. Ook acht klanten stonden in deze zaak terecht. Volgens de rechtbank verdienden ook zij een gevangenisstraf, maar omdat het zo lang duurde voordat de zaak voor de rechter kwam, zijn het taakstraffen geworden van 60 tot 240 uur.

STER reclame