NOS NieuwsAangepast

Luitenant redt zwangere kat, celstraf dreigt

10 mei 2012, the Italian Village - Kosovo. De Italiaanse luitenant Barbara Balanzoni krijgt een telefoontje in het hospitaal van een NAVO-kamp in Kosovo. Eén van de kampkatten -zwervertjes die door de militairen tot huiskatten zijn omgedoopt - maakt vreemde geluiden. Het is poes Agata die normaal gesproken op de daken van de tenten in het kamp leeft. Ze bevalt van haar kittens en vergaat van de pijn..

'Gewoon' een kat voor een paar tanks - Flickr Creative Commons

Luitenant Balanzoni hielp poes Agata bij de bevalling van haar laatste -doodgeboren- kitten. En precies daarom is de Italiaanse nu aangeklaagd. Op bevel van een gezaghebbend officier moesten gestationeerden in Italian Village uit de buurt blijven van zwerfdieren. Alleen een bevoegd dierenarts mocht ingrijpen als de nood hoog was.

Celstraf

De Italiaanse krant Corriere della Serra schrijft dat Balanzoni, omdat ze een bevel negeerde, een celstraf van een jaar boven het hoofd hangt.

Aan The Guardian vertelt de Italiaanse dat ze uit nood handelde. Als Agata de laatste van haar kittens niet kon werpen en was overleden, moest het hele kamp worden ontsmet. Dan moesten alle katten van het terrein worden verwijderd, met als gevolg dat die ook dood zouden gaan door ondervoeding. Dan was het probleem nog groter geweest, zei Balanzoni.

Kamervragen

Inmiddels is reserviste Barbara Balanzoni luitenant af. Ze werkt nu weer als een anesthesist in Toscane. Op 7 februari wordt ze voorgeleid in Rome. Ondertussen bemoeit Ente Nazionale Protezione Animali, een Italiaanse dierenrechtenorganisatie, zich met de zaak. De Italiaanse Senaat behandelt, als de minister van Defensie terug is van Kerstreces, een Kamervraag die door de organisatie is gesteld.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl