NOS NieuwsAangepast

KPC-geïnfecteerde overleden

In het verpleeghuis De Veste in Geertruidenberg is zondag één van de patiënten overleden die vorige maand besmet waren geraakt met de bacterie KPC, een variant van de klebsiella-bacterie. De infectie heeft bijgedragen aan de dood van de patiënt. De patiënt was er slecht aan toe, de infectie heeft het overlijden versneld.

KPC is ongevoelig voor alle antibiotica. Als een patiënt een infectie oploopt door de bacterie , dan hebben artsen nog twee experimentele middelen tot hun beschikking. Het ene middel is vaak niet erg effectief, het andere heeft ernstige bijwerkingen.

Uitbraak

Vorige maand deed zich voor het eerst in Nederland een uitbraak voor van KPC. In verpleeghuis De Riethorst in Geertruidenberg werd een patiënt opgenomen uit het Amphia ziekenhuis in Breda. De patiënt had op een Griekse intensive care gelegen en was daar besmet geraakt. Ondanks voorzorgsmaatregelen was in het ziekenhuis een tweede patiënt besmet geraakt.

In het verpleeghuis deden zich nog vier nieuwe besmettingen voor, alweer ondanks het treffen van isolatie- en hygiënemaatregelen. Eind november heeft het verpleeghuis de met KPC besmette patiënten verhuisd naar De Veste, een kleine lege locatie van het zelfde bedrijf.

Onder controle

Een patiënt is de bacterie intussen kwijtgeraakt, een andere overleed vorige week zonder dat de bacterie daarbij een rol speelde. In De Riethorst is de uitbraak onder controle. De afdeling waarop de uitbraak plaatshad is gedesinfecteerd. Bij controles zijn geen nieuwe besmettingen gevonden. De opnamestop voor nieuwe bewoners is opgeheven.

Op de locatie De Veste verblijven nu nog twee bewoners die 24 uur per dag verzorgd worden door verpleegkundigen en verzorgenden die niet op de andere locaties mogen werken. Het verpleeghuis probeert de kosten daarvoor vergoed te krijgen van de zorgverzekeraars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl