NOS NieuwsAangepast

Geen straf agent voor dood Rishi

De agent die vorig jaar in Den Haag de 17-jarige Rishi Chandrikasing doodschoot, gaat vrijuit. De rechtbank in Den Haag heeft hem vrijgesproken van moord en van doodslag. De agent is ontslagen van alle rechtsvervolging. Het Openbaar Ministerie had dat ook geëist.

Volgens de rechtbank mocht de agent ervan uitgaan dat Rishi bewapend was, op grond van de melding die de politie had gekregen. Ook had de agent duidelijk gewaarschuwd dat hij zou schieten als Rishi zich tegen zijn aanhouding zou verzetten.

De omstandigheden waaronder de agent schoot, waren volgens de rechtbank moeilijker dan die in situaties waarop agenten worden getraind. Dat het een dodelijk schot werd, is de agent niet aan te rekenen. Daarom is doodslag volgens de rechtbank niet bewezen, evenmin als moord.

Onnodig grievend

Het OM, dat doodslag wel bewezen vond, had moord aan de tenlastelegging toegevoegd om de nabestaanden van Rishi tegemoet te komen. Zij hadden op het laatste moment een procedure aangespannen om de aanklacht te verzwaren. Het OM besloot daarin mee te gaan, omdat de zaak anders grote vertraging zou oplopen. De rechter zei dat die gang van zaken onnodig grievend was voor de verdachte.

Volgens de rechter is alleen bewezen dat de agent het slachtoffer opzettelijk zwaar letsel heeft toegebracht, maar hij is niet strafbaar omdat er geen sprake is van "aanmerkelijke schuld".

Fatale afloop

Op 24 november 2012 waren drie agenten naar station Hollands Spoor gekomen vanwege een bedreiging. Ze hadden gehoord dat de dader een vuurwapen had. Toen ze Rishi wilden aanhouden, rende hij weg. Een van de agenten schoot hem daarop in de nek, met fatale afloop.

Later bleek dat Rishi ongewapend was. Ook bleek uit onderzoek dat de agent had geschoten terwijl hij liep. Dat is in strijd met de schietinstructies voor aanhoudingen. Verder mag een agent bij aanhoudingsvuur alleen op de benen richten.

Tumult op tribune

Nabestaanden van Rishi zaten tijdens de uitspraak huilend in de rechtszaal, met een foto van de jongen in hun hand. Op de publieke tribune was tumult te horen toen bleek dat de agent vrijuit gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl