Mega-verhuizing zieken afgerond

time icon Aangepast

Minutieus voorbereid en als een militaire operatie uitgevoerd. Twaalf ambulances in ploegendienst, 128 patiënten en politie-escorte zijn de statistieken van de verhuizing van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

Vooral voor de patiënten was het een bijzondere ervaring. Een van de zieken, een oudere dame, is inmiddels aangekomen in het nieuwe MMC. "Ik heb nog een keertje omgekeken", zegt de vrouw tegen verslaggever Jozephine Trehy. "Ik ben de afgelopen jaren veel in het ziekenhuis geweest. Mijn dochter is er geboren en heeft er veel gelegen."

Voor de patiënte voelde de verhuizing als positieve energie. "Allemaal vitamientjes. Ik heb nog helemaal geen slaap terwijl ik zo vroeg wakker was. Ik voel me geweldig. Positief het nieuwe jaar in. Nieuw jaar, nieuwe kansen, een nieuw ziekenhuis."

Twee locaties

De verhuizing begon om 05.00 uur bij de locatie Lichtenberg. Later werden ook de patiënten van locatie Elisabeth naar het nieuwe MMC gebracht.

Volgens Cees Meijer van de Raad van Bestuur waren de patiënten en het personeel goed voorbereid op de verhuizing. "Gisteravond zijn de behandelend specialisten bij de patiënten langs geweest om medische situatie en de vervoerbaarheid te controleren. Voor hen en hun familie was dit natuurlijk een heel intense dag."

Vrachtwagens

Voor de verhuizing zijn twaalf ambulances ingehuurd, die telkens in groepjes van drie heen en weer reden tussen het oude en het nieuwe ziekenhuis. Tot voor kort gebeurde dat vervoer nog met vrachtwagens. "Maar de wetgeving is veranderd, dat betekent dat het liggend patiëntenvervoer uitsluitend nog door de regionale ambulancedienst gedaan mag worden," zegt Meijer.

Het Meander Medisch Centrum heeft bewust voor 23 december als verhuisdag gekozen. Volgens het ziekenhuis is dit een van de rustigste dagen van het jaar. Er zijn geen spreekuren en de meeste poli's zijn gesloten.

De oude ziekenhuizen staan na vandaag leeg. Ze worden op termijn gesloopt.

STER Reclame