NOS NieuwsAangepast

Psychologen verzwaren diagnoses

Veel psychologen sjoemelen wel eens na het stellen van een diagnose. Ze overdrijven psychologische aandoeningen, zodat patiënten de zorg vergoed krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).

Meer dan 40 procent van de ruim duizend NIP-leden die meededen aan het onderzoek, gaf toe afgelopen twee jaar te maken te hebben gehad met 'creatief labelen'.

Geld

Volgens het NIP wordt de behandeling van psychologische problemen niet meer vergoed, maar die van stoornissen wel. Punt is dat niet alle patiënten genoeg geld heben om een behandeling zelf te kunnen betalen.

NIP-voorzitter Plooij vindt dat het vergoedingssysteem sjoemelgedrag uitlokt. Het instituut heeft volgens haar zelf een beter systeem ontwikkeld, waardoor de zorg goedkoper wordt en psychologen sommige patiënten niet in de kou hoeven te laten staan.

Depressie

"Het is beter om patiënten in een vroeg stadium te helpen, om eventuele verergering van de klachten te voorkomen", zegt Plooij. Sommige mensen zijn volgens haar al geholpen met een paar gesprekken. Ze geeft als voorbeeld personen die een naaste hebben verloren en wel kampen met depressieve klachten, maar nog geen depressie hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl