NOS NieuwsAangepast

Werknemers vooral ziek door stress

Werknemers in Nederland worden vooral ziek van stress. Eenderde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten die samenhangen met het werk. Dat staat in een brief van minister Asscher aan de Tweede Kamer.

De klachten ontstaan door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk en onzekerheid bij mensen over hun baan. Ook agressie en geweld op de werkvloer leiden tot ziekteverzuim.

Plan van aanpak

Volgens Asscher is ziekte door werkstress in veel bedrijven nog onbespreekbaar. Hij wil nu een maatschappelijke dialoog op gang brengen, samen met werkgevers en werknemers, om het probleem aan te pakken. Komend voorjaar wordt daarmee een begin gemaakt. Het project loopt tot 2018.

In de eerste twee jaar wordt vooral gekeken naar het tegengaan van werkdruk, agressie, geweld en intimidatie. In de laatste twee jaar van die periode ligt de nadruk op het bestrijden van discriminatie en pesten op de werkvloer.

Flexwerkers

Uit de brief van Asscher blijkt dat vooral flexwerkers en mantelzorgers blootstaan aan werkstress. Maar zij zijn niet de enigen. In 2012 waren er 2,1 miljoen werknemers die meldden dat ze geregeld onder hoge tijdsdruk moeten werken. 100.000 werknemers zeggen dat ze systematisch worden gepest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl