Het wetenschappelijke tijdschrift Science noemt kanker-immunotherapie dé wetenschappelijke doorbraak van 2013. Volgens het blad zijn testen met de nieuwe behandelmethode, waarbij het lichaam zelf wordt aangespoord kankercellen te bestrijden, hoopgevend.

"Kanker-immunotherapie staat op nummer één omdat het de manier waarop onderzoekers naar kankerbestrijding kijken totaal heeft veranderd", schrijft Science. "Dit kan uiteindelijk de overlevingskansen van sommige patiënten aanzienlijk verbeteren."

Volgens Science zijn er twee veelbelovende methoden ontwikkeld, waarbij afweercellen van het lichaam, de T-cellen, krachtiger worden gemaakt, zodat ze ook tumoren kunnen aanvallen. Het blad geeft enkele voorbeelden van mensen die succesvol werden behandeld, zoals een 6-jarig meisje met leukemie en een vrouw met een tumor ter grootte van een grapefruit.

Waarschuwing

Science waarschuwt wel dat de methode nog lang niet voor iedereen toepasbaar is. "Deze therapieën werken alleen voor sommige groepen patiënten en zijn alleen getest op een aantal soorten kanker."

In de top-10 van Science staan verder innovaties op het gebied van zonnecellen, menselijke klonen en onderzoek naar het belang van slaap.

STER reclame