NOS NieuwsAangepast

EU: betere samenwerking defensie

De EU-landen hebben op de top in Brussel afgesproken dat ze beter gaan samenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe wapensystemen. Zo komt er een gezamenlijk Europees onbemand vliegtuig, dat in 2025 klaar moet zijn. Ook wordt gezamenlijk gewerkt aan een nieuwe generatie communicatiesatellieten.

De economische crisis dwingt bijna alle EU-landen om hun defensiebudgetten in te krimpen. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire slagkracht van Europa. Ook Europa's belangrijkste bondgenoot, de VS, maakt zich daar zorgen over.

Door een betere onderlinge afstemming en samenwerking hopen de EU-landen de slagkracht van hun legers zo veel mogelijk op peil te houden.

Afrika

De Franse president Hollande pleitte op de EU-top vergeefs voor de instelling van een fonds, waaruit militaire operaties zoals die in Mali of de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) kunnen worden betaald.

Hollande kreeg de andere landen niet mee. Sommige landen geven al logistieke steun, andere vinden dat Europees geld alleen aan gezamenlijke Europese militaire operaties moet worden besteed en niet aan nationale, zoals die van Frankrijk in Afrika.

Poolse en Belgische bijdrage

Het onderwerp Afrika staat vandaag opnieuw op de agenda. Dan wordt ook duidelijk of Polen bereid is om militairen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek te sturen. Hollande zei dat Polen 50 luchtmachtmilitairen wil sturen die vliegtuigen kunnen onderhouden.

De Belgische premier Di Rupo zei dat ook zijn land troepen naar de CAR wil sturen, maar alleen als dat onder Europese vlag gebeurt.

Duimen omhoog

De regeringsleiders waren enthousiast over het akkoord over de Europese bankenunie, dat de ministers van Financiën woensdag sloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl