NOS NieuwsAangepast

Raad Steenbergen: Bolten weg

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Steenbergen heeft burgemeester Bolten naar huis gestuurd. De raad zegt geen vertrouwen meer in haar te hebben.

Rond Bolten ontstond gisteren commotie toen een conceptverklaring van haar uitlekte waarin ze schreef dat er in de gemeente een onwerkbare situatie heerst. Wethouders zouden op een respectloze manier communiceren over raadsleden en ambtenaren.

De burgemeester wilde daar naar eigen zeggen verandering in brengen, maar in plaats daarvan ontstond er een sfeer van irritaties en verwijten.

Positie

Boltens positie werd gisteren onhoudbaar toen uit een uitgelekte conceptverklaring bleek dat ze wilde opstappen vanwege de "verpeste bestuurscultuur". Volgens haar was die verklaring alleen bedoeld voor de commissaris van de koning maar kreeg Omroep Brabant het concept in handen.

De burgemeester zei kort voor de raadsvergadering dat ze toch wilde aanblijven, maar toen was het kwaad voor de meeste fracties al geschied. Een meerderheid vond dat ze de eer aan zichzelf moest houden. Zo constateerde D66 bijvoorbeeld dat door het uitlekken van de conceptbrief over het ontslag te veel commotie was ontstaan.

Steun

De motie van wantrouwen kreeg de steun van 14 raadsleden. Drie stemden tegen. Bolten behield de steun van de PvdA. Volgens de partij heeft de gemeente haar te weinig gelegenheid gegeven om zich te ontwikkelen. Ze is pas anderhalf jaar burgemeester; daarvoor was ze wethouder in Delft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl