NOS NieuwsAangepast

Veel foute zorgdeclaraties vergoed

Huisartsen, tandartsen en apothekers krijgen foute declaraties vaak gewoon vergoed. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit na onderzoek. Het gaat om zeker 75 miljoen euro per jaar.

Volgens de NZa hebben zeven van de elf onderzochte verzekeraars hun zaken niet op orde. Bij die bedrijven is er een risico dat "evident foute" declaraties toch worden vergoed, zegt de autoriteit.

123 tanden

De NZa kwam bij het onderzoek bizarre voorbeelden tegen. Zo leverde een apotheek in een jaar tijd 4000 declaraties voor één patiënte in. Ook vonden de onderzoekers een declaratie van een tandarts die beweerde dat hij bij één patiënt 123 tanden en kiezen had getrokken. Hij ontving voor die onmogelijke behandeling 4000 euro.

De autoriteit wil niet in alle gevallen spreken van fraude. Soms is extra onderzoek nodig om vast te stellen of iemand met kwade opzet handelt of niet, aldus de NZa.

Bevoegdheden

Als het aan de Zorgautoriteit ligt, krijgen verzekeraars meer bevoegdheden om fraude op te sporen. Ook moeten ze de mogelijkheid krijgen om vergoedingen achter te houden als er een concreet vermoeden van fraude bestaat.

De NZa heeft voor het onderzoek gekeken naar declaraties van huisartsen, apothekers, tandartsen, orthodontisten, psychologen en psychiaters. In juli komt de autoriteit met nieuwe cijfers; dan wordt ook naar de AWBZ en fysiotherapeuten gekeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl