NOS NieuwsAangepast

Chinese pers moet examen doen

Chinese journalisten die hun perskaart willen houden, moeten binnenkort een door de staat opgesteld examen afleggen. De Chinese Communistische Partij probeert zo zijn grip op de pers te vergroten, zeggen journalisten.

De examenstof is een 700 pagina's tellend document waarin instructies staan als "het is absoluut niet toegestaan om berichten te publiceren die commentaren bevatten die tegen de partijlijn ingaan" en "de verhouding tussen de partij en de nieuwsmedia is die als tussen een leider en een volgeling".

Zakken

Het staatsorgaan dat voor de pers verantwoordelijk is, zegt dat het examen en de bijbehorende cursus de kwaliteit van de Chinese journalisten moet verbeteren en hen ertoe moet brengen om "het socialisme tot kern van hun waardensysteem te maken".

Journalisten die het examen niet halen, moeten de minimaal 18 uur durende cursus opnieuw volgen. Wat er gebeurt als ze dat niet doen, is onduidelijk. Officieel moeten alle journalisten een perskaart hebben, maar in de praktijk wordt er ook zonder zo'n kaart gewerkt.

Tegenover de kritiek staan ook reacties van mensen die vinden dat journalisten verantwoordelijker te werk moeten gaan. In oktober werd een journalist gearresteerd omdat hij tegen betaling valse berichten had verspreid over fraude en woekerwinsten bij een staatsbedrijf.

Buitenlandse pers

Ook de buitenlandse pers voelt dat de Communistische Partij de pers aan banden wil leggen. Aan correspondenten van de New York Times en Bloomberg News zijn al een jaar geen nieuwe visa toegekend.

Vrijwel zeker is er een verband met publicaties van deze media over de rijkdom van familieleden van de voormalige premier Wen Jiabao en president Xi Jinping.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl