NOS NieuwsAangepast

Al 3000 acties voor Serious Request

De Serious Request-actie van radiozender 3FM moet nog beginnen, maar via de website van de actie zijn al meer dan 3000 benefietacties aangemeld. Sommige organisaties hebben al tienduizenden euro's opgehaald.

"We hebben het gevoel dat er dit jaar meer acties zijn dan bij eerdere edities", zegt een woordvoerder van 3FM. Friesland lijkt erop gebrand meer op te halen dan bij de actie in Enschede, vorig jaar. Daar werd 12,2 miljoen euro ingezameld.

"Als de Friezen ergens warm voor zijn gelopen, dan blijven ze lopen", zegt een initiatiefnemer in Joure. Daar zamelt het hele dorp geld in, dat gezamenlijk zal worden aangeboden in Leeuwarden.

Gevangenisvoetbal

Vanavond worden Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering opgesloten in het Glazen Huis op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Ze zullen tot 24 december vastend radiomaken, om geld op te halen tegen onnodige kindersterfte door diarree.

Tussen alle sponsorlopen en benefietveilingen vallen enkele bijzondere initiatieven op. Zo voetballen teams van oud-spelers van Heerenveen en Cambuur een toernooi tegen gevangenen op het voetbalveld van de Penitentiaire Inrichting Leeuwarden. Gedetineerden en bewakers mogen tegen betaling komen kijken.

Wie liever niet achter de tralies naar voetbal kijkt, kan via de veilingsite van 3FM bieden op in plek in een jacuzzi bij de wedstrijd NAC-Cambuur.

Topkoks

Drie poppodia in Leeuwarden proberen voor Serious Request het langste concert ooit te geven. Dat begon op 6 december en moet lopen tot 21 december, 363 uur non-stop livemuziek. Vanavond treden gemeenteraadsleden uit Leeuwarden er op in een gelegenheidskoor.

Veertien Friese topkoks serveren elke dag voor 50 tot 70 personen een lunch en diner in het Glazen Restaurant. Mensen kunnen ook bieden op een plek aan de VIP-tafel, waar onder anderen politiek verslaggever Frits Wester en kok Joop Braakhekke zullen aanschuiven.

Omrop Fryslân heeft inmiddels ook een webcam in de binnenstad opgesteld, waarop alle activiteiten op het plein zijn te volgen. De gemeente Leeuwarden heeft een speciale app ontwikkeld waarmee de acties gevolgd kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl