NOS NieuwsAangepast

Commissie-Van Beek stemt voor stemcomputer

De stemcomputer moet terugkomen. Tenminste, dat vindt de commissie-Van Beek. In 2007 werden de computers nog afgeschaft, omdat ze niet veilig zouden zijn. In 2019 zouden we volgens de commissie weer elektronisch kunnen stemmen.

De stemcomputer die in 2010 nog werd getest - ANP

Maar is elektronisch stemmen nu dan wel veilig? Ja, zegt Van Beek, maar niet op de oude manier. Bij de oude stemcomputers stemde je op het scherm. Daardoor hadden de apparaten een dubbelfunctie: ze sloegen de stemmen op en telden ze ook. En dat is gevaarlijk, omdat de stemmen zo niet gecheckt kunnen worden.

De commissie stelt daarom voor om de apparaten de stemmen alleen te laten tellen. Stemmen doe je, als het aan de commissie ligt, voortaan zo.

Het nieuwe stemmen

Je vult je stem in op een stemprinter.De stemprinter print jouw keuze uit.Je geprinte stem stop je in de oude, vertrouwde stembus.Na het sluiten van de bus worden de printjes gescand.De uitslag kan er binnen een uur al zijn.

Zo moet het stemproces er volgens de Commissie uit komen te zien.

Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet

Sneller en makkelijker dus, volgens de commissie. Ook blijft er altijd een papieren stem over, zodat er makkelijk herteld kan worden. Al vraagt de commissie zich in het rapport wel af of de nieuwe methode niet tegen de Grondwet ingaat. Daar staat namelijk in dat mensen bij verkiezingen in het geheim moeten stemmen. De geprinte stem zou de geheimhouding mogelijk kunnen schenden.

Er is ook andere kritiek. Rop Gonggrijp, die met de actiegroep Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet zorgde voor de afschaffing in 2007, noemt elektronisch stemmen nog altijd onveilig. Ondanks dat er in het nieuwe systeem een externe check zit, mist er volgens hem nog altijd een interne check.

Minister Plasterk: paper copy of vote, so transparency as to precise inner workings of vote printers not as important. Rop Gonggrijp (@rop_g) 18 december 2013

Maar dat is niet het enige. De stemcomputer is volgens hem te duur en onmogelijk te produceren in zo'n korte tijd.

Wow. This report is a mean recipe for disaster: list terrible risks/problems and then paper over them in conclusion paragraphs. Rop Gonggrijp (@rop_g) 18 december 2013 150-200 million eu plus 6-10 mil more per election.... I'll be the first to predict this will be VASTLY more expensive. Rop Gonggrijp (@rop_g) 18 december 2013 6 months for common criteria profile, 9 mo. tender, 6-9 mo. to prototype, 6 mo. to certify. Right. Rop Gonggrijp (@rop_g) 18 december 2013

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl