NOS VoetbalAangepast

Dendert Vitesse door in de beker?

PEC Zwolle bereikte gisteravond met een 4-1 overwinning bij Excelsior als eerste club de laatste acht van het nationale bekertoernooi. Vanavond gaat de strijd verder, met vier ontmoetingen tussen eredivisieclubs.

Vitesse gaat op bezoek bij Roda JC. De Limburgers kennen door het ontslag van trainer Ruud Brood een turbulente aanloop naar deze bekerwedstrijd.

Vitesse won sinds de oprichting in 1892 nog nooit de landstitel of de KNVB-beker. 121 Jaar later staat Vitesse bovenaan in de eredivisie en is een bekerwedstrijd winnen bij Roda geen onmogelijkheid. De weg naar beide titels is nog lang, maar als Vitesse een keer een hoofdprijs kan winnen, dan is het dit seizoen, zo lijkt het.

Vitesse moet het wel doen zonder spits Mike Havenaar. De aanvaller werd voor vier duels geschorst, waarvan één voorwaardelijk, voor de overtreding die hij maakte op PSV-aanvoerder Stijn Schaars.

AZ-Heerenveen

AZ en Heerenveen treffen elkaar twee keer binnen vier dagen, want zaterdag staan beide ploegen weer in Alkmaar tegenover elkaar voor een competitieduel. AZ verdedigt, samen met Ajax, na de winter de Nederlandse eer in de Europa League. Daarmee is meteen het belang van het bekerduel verteld, want AZ plukt dus in Europa nog steeds de vruchten van de bekerwinst in het afgelopen seizoen.

Heerenveen reist met vertrouwen naar Alkmaar na de uitoverwinning (1-2) bij PEC Zwolle. Trainer Marco van Basten heeft zijn selectie laten oefenen op penalty's, voor het geval dat. "Het wordt een kraker", voorspelt hij. AZ-coach Dick Advocaat kondigde maatregelen aan na de nederlaag (2-0) bij Heracles. Hij kan in elk geval weer beschikken over Maarten Martens (was geblesseerd) en Nemanja Gudelj (was geschorst). Daarentegen is Jan Wuytens er niet bij door een blessure.

Op de laatste training zag Advocaat een felle woordenwisseling tussen twee van zijn spelers. "Prima. Er mag wel wat meer gif in. Het is af en toe te veel een vriendengroepje."

Heracles-Feyenoord

Spannend kan het ook worden in Almelo bij Heracles-Feyenoord. De Rotterdammers zijn favoriet, maar de thuisnederlaag in de competitie tegen Heracles is meteen een waarschuwing. Zowel Heracles als Feyenoord begint met een goed gevoel. Heracles klopte achtereenvolgens Roda en AZ in de eredivisie en Feyenoord zette een serie neer van drie overwinningen (PSV, Heerenveen en FC Groningen).

Bij Heracles ontbreekt 'supersub' Oussama Tannane, de aanvaller die scoorde tegen Roda en AZ. Hij is geveld door de griep. Bij Feyenoord keren Ruben Schaken en Samuel Armenteros (ex-Heracles) terug na blessures. Feyenoord won de KNVB-beker voor het laatst in 2008 en dat is ook de laatste hoofdprijs. Die leemte van vijf jaar moet dit seizoen beëindigd worden.

Het complete bekerprogramma

18.45 AZ-Heerenveen, 19.45 Roda JC-Vitesse, 20.00 Cambuur-FC Utrecht, 20.00 JVC Cuijk-MVV, 20.45 Heracles-Feyenoord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl