NOS NieuwsAangepast

Otofoto? Ja, zeggen twitteraars

Hoezo selfie? Otofoto is veel beter. En Twitter lijkt het ermee eens te zijn. Enthousiaste reacties op de suggestie van schrijver Kees van Kooten om het leenwoord selfie te vervangen door het neologisme 'otofoto'.

Nadat Van Kooten het woord introduceerde in het NOS Journaal van 18 uur, was het zelfs enige tijd trending topic. "Kunnen we het woord van het jaar #selfie nog voor einde 2013 inwisselen voor Kees van Kootens' #otofoto?", twittert een gebruiker.

Raar

Selfie werd gisteren Woord van het Jaar in een verkiezing van Van Dale. Van Kooten, die het Nationaal Dictee van vanavond schreef, spreekt daar schande van.

"Ik vind het woord verschrikkelijk", zegt hij. "Het is misschien het anglicisme van het jaar, maar als woord van het jaar? Dit is een kruispunt. Dat voor het eerst een Engels woord het Nederlandse Woord van het Jaar is geworden. Dat is heel raar."

Het alternatief otofoto vindt de bedenker beter. "Het is toch mooier, een mooi Nederlandse woord? Je kunt het zelfs twee kanten op lezen."

Taalvirtuoos

Twitteraars reageren instemmend. "Wat een taalvirtuoos is die Kees van Kooten toch", schrijft de een. "Briljant gevonden", zegt een ander. "Doet mij heel erg denken aan oote oote boe van Jan Hanlo"

Een derde twittert: "Ja, als het een #otofoto heet, wil ik het ook!"

Knippen

Overigens is ook het maken van een otofoto niet aan Van Kooten besteed. "Je moet altijd bukken om erin te komen", klaagt hij. "Maak een mooie tekening van jezelf. Of knip het. Nog mooier: ouderwets een silhouet knippen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl