Zeilheld Van Rietschoten overleden

Aangepast

Conny van Rietschoten, één van Nederlands beroemdste zeilers, is dinsdag in Portugal na een lang ziekbed overleden. Van Rietschoten, bijgenaamd The Flying Dutchman, werd 87 jaar.

Whitbread-race

Van Rietschoten verwierf internationale faam toen hij in 1978 de tweede editie van de Whitbread Round the World Race won als schipper van de Flyer. Vier jaar later keerde hij terug in de wedstrijd die tegenwoordig bekend staat als de Volvo Ocean Race en hij won de race opnieuw, met de Flyer 2, na een bloedstollende nek-aan-nekrace met de Nieuw-Zeelander Peter Blake (Ceramco).

Zijn imposante carrière begon toen hij in Engeland, waar hij na de Tweede Wereldoorlog studeerde en werkte, 200 Engelse ponden won in een voetbalpoule. Dat geld investeerde hij in een zeilboot.

Hoger niveau

Toen de plannen voor de Whitbread-race gestalte kregen, wilde Van Rietschoten daar bij zijn. Door zijn nauwgezette voorbereiding tilde hij niet alleen het evenement zelf, maar ook de zeilsport in zijn geheel naar een hoger niveau. Zo recruteerde hij voor zijn tweede missie in 1982 professionals uit de hele wereld in plaats van amateurs.

Trofee

Na zijn tweede overwinning vernoemde het Watersportverbond KNWV een prijs naar hem: sindsdien wint de zeiler van het jaar de Conny van Rietschoten-trofee. Tot de prijswinnaars behoren onder meer Lase Radial-zeilster Marit Bouwmeester (wereldkampioene in 2011) en windsurfer Dorian van Rijsselberghe, die vorig jaar olympisch goud won. Dit jaar ging de prijs naar Volvo Ocean Race-veteraan Simeon Tienpont, die in de America's Cup furore maakte. Hij maakte deel uit van Team USA dat dankzij acht zeges op rij Nieuw-Zeeland met 9-8 versloeg.

STER Reclame