NOS NieuwsAangepast

225 mln voor spoorproject Zwolle

Het Rijk en de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel investeren 225 miljoen euro in de verbetering van spoorknooppunt Zwolle. Het Rijk betaalt 119 miljoen euro, de provincies 106 miljoen euro. "Zwolle behoort tot de belangrijkste spoorknooppunten van Nederland", zegt staatssecretaris Mansveld.

Dagelijks reizen er 35.000 mensen tussen Zwolle en de noordelijke provincies. Die kunnen rekenen op een verkorting van hun reistijd, al is die bescheiden. Mansveld verwacht bijvoorbeeld een verbetering met 3 minuten tussen Leeuwarden en de Randstad.

Uitbreiding

Het geld wordt besteed aan het verdubbelen van het spoor tussen Zwolle en Herfte, het verbeteren van een kruising zodat treinen niet op elkaar hoeven te wachten en de uitbreiding van het emplacement bij Zwolle zodat er meer treinen tegelijk kunnen vertrekken.

In oktober stemde de gemeenteraad van Zwolle al in met een investering van 101 miljoen euro in het stationsgebied. Daarvan worden onder meer een nieuwe voetgangersbrug en een beter busstation betaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl