Klitsjko spreekt van verraad

time icon Aangepast

De Oekraïense oppositieleider Vitali Klitsjko zegt dat president Janoekovitsj zijn land heeft verraden door nauwere banden met Rusland aan te knopen.

"Hij heeft het nationale belang van Oekraïne, de onafhankelijkheid en het vooruitzicht op een beter leven voor iedere Oekraïener om zeep geholpen", zei de voormalige bokser tegen de mensenmassa op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Hij eist nieuwe verkiezingen.

Witte Huis

Ook de Amerikaanse regering heeft een reactie gegeven op de overeenkomst die Rusland en Oekraïne vandaag sloten. Het akkoord zal de zorgen van de Oekraïense demonstranten niet wegnemen, liet het Witte Huis weten.

Rusland en Oekraïne hebben vergaande afspraken over economische samenwerking gemaakt. Die houden onder meer in dat handelsbelemmeringen uit de weg worden geruimd en dat Oekraïne goedkoop aardgas uit Rusland krijgt.

Onderspit

Met het akkoord lijkt de rol van de EU uitgespeeld. Die wil, net als de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein, dat Oekraïne juist meer gaat samenwerken met Europa.

STER Reclame