Overstapper kiest hoog eigen risico

Aangepast

Uit onderzoek van Zorgkiezer.nl blijkt dat steeds meer mensen kiezen voor een hoger eigen risico bij het afsluiten van een zorgverzekering. Bijna een kwart van de mensen heeft liever een lager maandbedrag dan een hogere vergoeding. Dat was vorig jaar nog 21 procent en in 2011 slechts 12 procent.

Bijna 3 op de 4 (74 procent) verhogers gaat voor het maximale eigen risico van 860 euro. Dat was vorig jaar 64 procent.

"Gemiddeld bespaart een verzekerde zo'n 230 euro per jaar, maar dat kan oplopen tot 300 euro. En men is gemiddeld maar 200 euro per jaar aan kosten kwijt", zegt directeur Peter Ruys. "Als je jong en gezond bent, ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet."

24 procent van de overstappers kiest daarnaast alleen voor een basisverzekering. 33 procent gaat voor een aanvullende verzekering voor fysiotherapie en tandarts

Steunzolen

Consumenten die een zorgverzekering zoeken, kiezen naast fysiotherapie en tandarts het meest voor een vergoeding van steunzolen. Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer.

Independer heeft van bijna 650.000 bezoekers de dekkingswensen naast elkaar gelegd. Ook ADHD-medicijnen, chiropractie, podotherapie en vaccinaties scoren hoog.

populair

Het lijstje komt bijna overeen met de top-5 van een jaar geleden. Vorig jaar stonden de gehoorapparaten nog in de top-5. De populariteit van steunzolen ligt waarschijnlijk aan de prijs. Ze kosten tussen de 120 en 150 euro. Niet alleen ouderen, ook kinderen hebben ze vaak nodig.

Zorgkiezer.nl concludeert hetzelfde, maar signaleert ook dat haar bezoekers veel zoekopdrachten uitvoeren op ivf-behandelingen en alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur en homeopathie.

STER Reclame