NOS NieuwsAangepast

Snowden wil Brazilianen helpen

Edward Snowden heeft Brazilië zijn hulp aangeboden bij het onderzoek naar spionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. In een Braziliaanse krant staat een vertaalde brief van hem waarin hij dat aanbod doet.

De Amerikaanse klokkenluider heeft wel een belangrijke voorwaarde. Hij eist politiek asiel in ruil voor zijn hulp.

Snowden schrijft dat hij onder de indruk is van de felle kritiek van de Braziliaanse regering op de grootschalige spionage door de NSA. De inlichtingendienst heeft in meerdere landen, waaronder Brazilië, e-mailverkeer en telefoongesprekken onderschept. Ook de mobiele telefoon van president Rousseff is afgeluisterd.

Tegenwerking

"Ik heb aangegeven dat ik graag wil helpen, maar de Amerikaanse regering werkt me flink tegen", schrijft Snowden in zijn brief. Hij vraagt Brazilië om hem asiel te geven, want dan zou hij ongehinderd kunnen werken.

De afluisterpraktijken van de NSA werden naar buiten gebracht door de in Brazilië wonende Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die van Edward Snowden duizenden geheime documenten had gekregen.

De Braziliaanse president Rousseff zegde in oktober een staatsbezoek aan de Verenigde Staten af uit woede om het afluisterschandaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl