Mensenhand blijkt veel ouder
De menselijke hand blijkt veel ouder te zijn dan eerder gedacht. Uit een fossiel blijk dat de menselijke soort een belangrijke eigenschap al zeker 1,42 miljoen jaar bezit, 600.000 jaar eerder dan tot nu toe was bewezen.
Een internationaal team van onderzoekers vond het fossiel in Kenia. Het gaat om een middenhandsbeentje met een vorm die typisch is voor mensachtigen, in dit geval waarschijnlijk de Homo erectus. Bij apen heeft het bot een andere vorm.
Door de specifieke vorm van het bot sloot het beter aan op de pols. Daardoor kon de mens meer druk zetten op de pols en de hand, waardoor het gebruik van gereedschap makkelijker werd.
Cruciaal
Volgens de wetenschappers is de unieke vorm ergens ontstaan tussen 1,8 en 1,4 miljoen jaar geleden, want oudere fossielen van botten uit de hand hebben deze specifieke vorm nog niet. "Dit is misschien niet de eerste menselijke hand, maar we zitten wel dicht bij het ontstaan ervan", aldus een van de onderzoekers.
"Onze soort heeft altijd handige, gespecialiseerde handen gehad. Ze zijn, al 1,5 miljoen jaar, cruciaal voor onze overleving."
- liveblog
Gommers waarschuwt voor code zwart • storing CoronaCheck-app
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van vrijdag 23 april.
Kabinet praat over verlenging steunmaatregelen; deze ondernemers staan erom te springen
Met vele miljarden zijn bedrijven de crisis door geholpen. Ook nu er versoepelingen komen, willen sommige bedrijven steun behouden.
Heckrunderen in Oostvaardersplassen zonder vergunning afgeschoten
Begin dit jaar werd de kwestie aangekaart door een stichting die zich inzet voor de dieren in natuurgebieden. Die heeft nu gelijk gekregen. Het afschieten van heckrunderen lag al stil.