NOS NieuwsAangepast

Mensenhand blijkt veel ouder

De menselijke hand blijkt veel ouder te zijn dan eerder gedacht. Uit een fossiel blijk dat de menselijke soort een belangrijke eigenschap al zeker 1,42 miljoen jaar bezit, 600.000 jaar eerder dan tot nu toe was bewezen.

Een internationaal team van onderzoekers vond het fossiel in Kenia. Het gaat om een middenhandsbeentje met een vorm die typisch is voor mensachtigen, in dit geval waarschijnlijk de Homo erectus. Bij apen heeft het bot een andere vorm.

Door de specifieke vorm van het bot sloot het beter aan op de pols. Daardoor kon de mens meer druk zetten op de pols en de hand, waardoor het gebruik van gereedschap makkelijker werd.

Cruciaal

Volgens de wetenschappers is de unieke vorm ergens ontstaan tussen 1,8 en 1,4 miljoen jaar geleden, want oudere fossielen van botten uit de hand hebben deze specifieke vorm nog niet. "Dit is misschien niet de eerste menselijke hand, maar we zitten wel dicht bij het ontstaan ervan", aldus een van de onderzoekers.

"Onze soort heeft altijd handige, gespecialiseerde handen gehad. Ze zijn, al 1,5 miljoen jaar, cruciaal voor onze overleving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl