NOS NieuwsAangepast

Selfie Woord van het Jaar 2013

Selfie, socialbesitas en sletvrees, dat is de top-3 van de woorden van 2013. Zo'n 22.000 mensen brachten hun stem uit op de website van Van Dale. De grote winnaar werd selfie, oftewel een foto van jezelf, vaak gemaakt met een smartphone.

Een mooie winnaar, zegt hoofdredacteur Ton den Boon van Van Dale. "Het is een woord voor een verschijnsel waar we nog geen woord voor hadden en het klinkt ook best goed." Selfie is bedacht in Australië. Daar werd het woord in 2002 al gebruikt. Daarna verspreidde het zich langzaam over het Angelsaksische taalgebied en nu dus ook in Nederland.

Zelfje

Heel gek vindt Den Boon dat niet: "Het is wel een leenwoord natuurlijk, maar het is niet erg in strijd met onze uitspraakregels. Bovendien is de laatste twintig jaar ongeveer tien procent van onze woordenschat van Engelse oorsprong." Wel hoorde de 'woordenwatcher' van Van Dale al een Nederlandstalig alternatief: het 'zelfje'. "Misschien vervangt dat op den duur wel de selfie."

De afgelopen drie weken kon gestemd worden op woorden die mensen eerder zelf konden voorstellen. Vereiste daarbij was dat het een nieuw woord moest zijn, opgekomen in 2013, dat Van Dale in het woordenboek zou kunnen opnemen.

Vorige maand werd selfie ook door de makers van het Engelse Oxford-woordenboek tot woord van het jaar gekozen. In de verkiezing van Van Dale in Vlaanderen won het woord eveneens.

Participatiesamenleving

Ook het Genootschap Onze Taal kiest jaarlijks een Woord van het Jaar. Voor 2013 was dat participatiesamenleving. Aan de Van Dale-verkiezing kan iedereen deelnemen. Bij de Onze Taal-verkiezing mag een beperkt aantal mensen, die worden aangewezen door het genootschap, stemmen.

"Het is verwarrend," zegt Peter Smulders, redactielid bij Onze Taal. Hij laat weten dat er wordt gesproken over de mogelijkheid van een gezamenlijke verkiezing, maar dat het nog onbekend is of dat volgend jaar al zal zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl