Bouwmeester vindt heil bij Zielhuis

Aangepast

Zeilster Marit Bouwmeester gaat op weg naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro samenwerken met voormalig bondscoach Jaap Zielhuis. Hij is de opvolger van Mark Littlejohn die in het afgelopen voorjaar zijn samenwerking met de Friezin beëindigde.

Het was voor Bouwmeester een grote teleurstelling toen haar coach zijn vertrek bekendmaakte. De Friezin werkte zeven jaar met hem samen en zeilde onder zijn hoede in de Laser Radiaal naar een wereldtitel (2011) en olympisch zilver (2012).

Zoektocht

Na het vertrek van Littlejohn was Bouwmeester gedwongen om op zoek te gaan naar een nieuwe coach. Bijster succesvol was ze tijdens die speurtocht niet. Het afgelopen seizoen wist Bouwmeester alleen bij de wereldbekerwedstrijd in het Franse Hyères een overwinning te behalen. Die wedstrijd werkte ze tijdelijk samen met oud-zeiler Serge Cats die inmiddels manager topsport is bij het watersportverbond.

Tijdens het WK in China werd ze begeleid door de Australiër Arthur Brett. Het kampioenschap werd een grote teleurstelling, met een zestiende plaats in de eindstand.

"Leerzaam jaar"

Toch houdt Bouwmeester een goed gevoel over aan de achterliggende periode. "Het was een leerzaam jaar op alle gebieden. Ik heb vanaf mijn zeventiende met Mark gewerkt en dacht dat er maar één manier van coachen was. Ik heb nu inzicht gekregen in andere manieren en denk dat ik daardoor goede kansen heb om een volgende stap te zetten."

Marit Bouwmeester had een duidelijk profiel geschetst: een ex-zeiler die haar verder moest helpen op twee belangrijke aspecten, de tactiek en het zeilen bij licht weer. Daarnaast moest ook hij de drive hebben om te winnen. Het leverde uiteindelijk een coach op die ze al dicht bij zich had staan.

Jaap Zielhuis

Zielhuis was als coach van de talentenploeg al verbonden aan het watersportverbond en hielp de zeilster bij haar zoektocht naar die gewenste coach. Dat hij dat uiteindelijk zelf zou worden was niet in de plannen opgenomen. "Toen Mark vertrok vroeg Marit of ik haar uit de brand kon helpen met een wedstrijd in Hyères. Toen zeiden we tegen elkaar: dat is goed, maar we gaan niet samenwerken."

Nadat hij ook tijdens het EK de helpende de helpende hand toestak, ontstond bij beiden het besef dat de samenwerking goed beviel. Voorlopig zal Zielhuis het werken met Bouwmeester combineren met zijn functie als coach van de talenten.

"Beste coach"

Bouwmeester is blij met haar nieuwe coach, vooral omdat ze merkt dat Zielhuis precies is wat ze zocht. "Ik heb met een Australiër gewerkt die echt de meest fantastische trainer is, maar de rol van coach is niet zijn sterkste kant. Jaap is echt de beste coach die ik me kan wensen en op bepaalde gebieden zal ik experts inhuren om het plaatje compleet te maken."

De eerste echte test is in januari bij de Miami Olympic Classes Regatta. Voor die tijd is er nog een kleinere wedstrijd in Rio de Janeiro. Hun samenwerking zal uiteindelijk moeten resulteren in olympisch eremetaal in 2016.

STER Reclame