'Gijzeling' Duivesteijn duurt voort

time icon Aangepast

Het blijft voor het kabinet onzeker of de Eerste Kamer morgen instemt met het woonakkoord. De Eerste Kamer-fractie van de PvdA kwam vanavond bijeen. Na afloop wilde senator Adri Duivesteijn, wiens stem cruciaal is voor een meerderheid, niet zeggen of hij instemt.

Als het woonakkoord sneuvelt, valt er voor het kabinet een gat van 1,7 miljard euro.

"Op dit moment kan ik niet zeggen hoe ik ga stemmen", zei Duivesteijn in Nieuwsuur. Hij wees erop dat hij nog in gesprek is. "Dat is volgens mij de taak van de Eerste Kamer." Hij voelt naar eigen zeggen geen druk.

Duivesteijn heeft grote moeite met een verhuurdersheffing die het kabinet aan de woningcorporaties wil opleggen. Volgens hem blijft er te weinig geld over voor de woningmarkt.

Spanning

Volgens politiek verslaggever Dominique van der Heyde heeft Duivesteijn vanavond niet te kennen gegeven dat hij voor gaat stemmen, maar ook niet tegen. "Hij houdt het spannend."

Het woonakkoord hangt nauw samen met het pensioenakkoord, waarover partijen vanochtend positief waren. Maar zolang er geen duidelijkheid is over het woonakkoord willen partijen ook geen akkoord over de pensioenen sluiten. "Duivesteijn houdt met zijn ene stem de boel vooralsnog in gijzeling", aldus Van der Heyde.

De oppositiepartijen die het woonakkoord steunen zijn D66, ChristenUnie en SGP. Als deze partijen in de senaat samen met VVD en PvdA instemmen, is er een meerderheid van 38 stemmen. Als Duivesteijn tegenstemt vervalt die meerderheid.

STER Reclame