NOS NieuwsAangepast

Zonnepaneelsector boos om acties

Installateurs van zonnepanelen komen steeds meer in moeilijkheden door de collectieve inkoopacties van gemeenten en maatschappelijke organisaties zoals de Vereniging Eigen Huis (VEH). De branche-organisatie Holland Solar pleit voor het afschaffen ervan.

Via de collectieve inkoopacties kunnen particulieren tegen een voordelig tarief zonnepanelen aanschaffen, vergelijkbaar met het collectief inkopen van energie.

Installateurs vinden dat de collectieve inkoopacties de markt verstoren. Een petitie op internet tegen de acties heeft tot nu toe meer dan 750 handtekeningen opgeleverd.

Prijsdrukkend

Volgens brancheorganisatie Holland Solar leiden de inkoopacties ertoe dat zonnepaneelbedrijven te weinig verdienen. "Uiteindelijk werkt dat hele mechanisme sterk prijsdrukkend op de hele branche," zegt Gerard van Amerongen, voorzitter van Holland Solar, in het NOS Radio 1-journaal. "De aanbieder die aan de voorwaarden voldoet en de laagste prijs heeft, wint."

Volgens Van Amerongen drukt dat veel partijen uit de markt, terwijl die juist hard nodig zijn om aan de groeiende vraag te voldoen. "We hebben veel bedrijven nodig om aan de vraag te kunnen voldoen die nog gaat komen. Die bedrijven moeten ook kunnen investeren in hun producten en diensten om iedereen te leveren waar die denkt op te mogen rekenen."

Kleine installateurs

Met name kleine installateurs komen in de problemen. "Er worden eisen gesteld die voor kleine bedrijven moeilijk zijn om aan te voldoen. Bijvoorbeeld dat ze moeten kunnen leveren door het hele land."

De collectieve acties door niet-commerciële organisaties als gemeenten, de VEH en de stichting Natuur en Milieu kunnen daarom beter worden afgeschaft, vindt Van Amerongen. "Collectieve acties hebben veel bereikt. Ze hebben gezorgd voor een behoorlijke afzetgroei. Nu breekt de tijd aan voor maatschappelijke organisaties en overheden om mensen wat volwassener te gaan behandelen. In plaats van het voor hun te regelen, moeten ze voortaan mensen gaan voorlichten over hoe ze zelf een installateur moeten kiezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl