NOS NieuwsAangepast

'De Chinees' slaat terug met 39

39 Chinese restaurants geven de komende week 39 procent korting op nummer 39. Met of zonder rijst. Het is een actie tegen de discriminerende typeringen die Chinezen vaak te horen krijgen en die onlangs door Gordon nog eens werden benadrukt.

Als jurylid van Holland's Got Talent beledigde Gordon een Chinese deelnemer. "Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?", vroeg Gordon aan Xiao Wang. Na deze toespeling op Chinese afhaalrestaurants maakte Gordon nog een uitspraakgrap door het optreden als een "sulplise" te omschrijven.

Excuses

Een van de andere juryleden wees hem tijdens de uitzending al terecht. En na de uitzending viel de rest van Nederland over hem heen. Er ontstond een nationale discussie over zijn 'foute grappen'.

RTL kwam met een verklaring waarin stond dat het niet zijn bedoeling was iemand te kwetsen, maar excuses van Gordon kwamen er niet. De Chinese restaurants die aan de actie meedoen hopen dat hij alsnog excuses zal maken.

Eend

De actie is opgezet door drie Chinese jongerenorganisaties in samenwerking met de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers. De initiatiefnemers willen met deze 'actie met een knipoog' laten zien dat Chinezen ook niet vies zijn van een grapje. Maar dan wel een grap waar beide partijen om kunnen lachen.

De deelnemende restaurants zijn vanaf vanavond te vinden op de website nummer39metrijst.nl. Een van hen is een gerenommeerd Haags restaurant met een Michelinster. Normaal zijn de gerechten hier niet genummerd, maar speciaal voor de actie is er een nummer 39 op de kaart gezet. Wie dat bestelt, krijgt eend op zijn bord. "Zonder rijst, maar met een paar goede wijnen en paar goede amuses", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl