NOS NieuwsAangepast

Laatste oproep Eijk over misbruik

Kardinaal Wim Eijk doet een laatste oproep om het zwijgen te verbreken over seksueel misbruik van kinderen door medewerkers van de Rooms-Katholieke Kerk. Nog een half jaar kunnen klachten worden ingediend.

Eijk komt met zijn oproep precies twee jaar na het rapport van Wim Deetman over misbruik in katholieke instellingen. Hij wijst erop dat in een kwart van alle lopende of al afgehandelde zaken de klacht ongegrond moest worden verklaard door gebrek aan bewijs.

Laatste ronde

Na 1 juli kunnen geen klachten meer worden ingediend over zaken die naar Nederlands recht zijn verjaard, of tegen mensen die zijn overleden. "Een keer moet de bel luiden voor de laatste ronde", aldus Eijk. Als er na 1 juli nog een klacht binnenkomt, kan er in bijzondere gevallen altijd maatwerk worden geleverd, zegt Eijk. "Maar de huidige klachtenprocedure zoals die nu bestaat, stopt na die datum.''

Eijk doet de oproep samen met broeder Cees van Dam, voorzitter van de Konferentie van Nederlandse Religieuzen (KNR). Ze wijzen erop dat het van groot belang is om het zwijgen te doorbreken om slachtoffers te steunen.

Moedig

Klokk, de organisatie van slachtoffers, noemt de oproep baanbrekend, moedig en historisch, omdat de kerk overal ter wereld zwijgt over het misbruik dat heeft plaatsgevonden, aldus een woordvoerder. "Wij hebben er in Nederland twee jaar op moeten aandringen dat de kerk dit zwijgen zou verbreken en mensen zou oproepen om te spreken over wat zij weten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl