Klijnsma: voorschot bijstand kan

tijd van publicatie Aangepast

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken verwacht niet dat mensen in problemen komen als ze pas na vier weken solliciteren een bijstandsuitkering kunnen krijgen. Ze wijst erop dat gemeenten een voorschot kunnen betalen als dat nodig is.

Het kabinet wil de regels voor de bijstand strenger maken. Een onderdeel daarvan is dat een werkloze eerst vier weken moet proberen om een baan te vinden voor hij een bijstandsuitkering kan aanvragen.

In het Radio 1-journaal zei Klijnsma dat de wachttijd van vier weken nu al geldt voor jongeren onder de 27 "en dat blijkt veel op te leveren". Ze vindt dat je van mensen die nog nauwelijks hebben gesolliciteerd wel mag vragen "dat ze een stapje voorwaarts doen".

Kleine kinderen

Als er grote financiƫle problemen dreigen, kunnen gemeenten alsnog bijspringen met een voorschot. Ze denkt daarbij met name aan gezinnen met kleine kinderen.

Vandaag praat de Tweede Kamer over de strengere regels voor de bijstand. Met name de SP verzet zich tegen Klijnsma's plannen, maar ook haar eigen PvdA heeft bedenkingen.

STER Reclame