NOS NieuwsAangepast

TU Delft komt met vliegend robotje

De TU Delft presenteert vandaag een kleine robot die zelfstandig met een camera door de lucht kan vliegen. De DelFly Explorer lijkt op een libel en weegt maar 20 gram. Hij weet al vliegend obstakels te omzeilen.

Een grote doorbraak, zegt de universiteit. Kleine robots die kunnen vliegen bestaan al wel, maar die worden aangestuurd door een externe computer. De DelFly kan zelfstandig door onbekende ruimtes vliegen. De universiteit heeft een filmpje op zijn website gezet.

Fruittelers

De robot kan volgens de TU Delft praktisch worden gebruikt. Zo kunnen fruittelers het apparaatje gebruiken om in kassen te kijken of er al fruit rijp is. De robot vliegt dan zelfstandig door die kassen met een camera en kan zo veel informatie doorgeven, zonder dat hij tegen van alles opbotst.

Ook kan de DelFly binnen vliegen. Bestaande kleine drones die binnen kunnen vliegen, botsen volgens de TU Delft vaak overal tegenaan en zuigen zich aan de muur vast. De DelFly vliegt volgens de universiteit op een andere manier, waardoor je dat probleem niet hebt.

Keukenfolie

Guido de Kroon, een van de ontwikkelaars van de DelFly, vertelde in het NOS Radio 1 Journaal wat meer over het robotje.

Van wat voor materialen is de vliegende robot gemaakt?

"Alles is heel licht. De vleugels bijvoorbeeld zijn gemaakt van een soort transparante keukenfolie. Maar het is wel iets duurder. Als het echt keukenfolie was, zou de robot wel iets minder goed kunnen vliegen. En hij is gemaakt van carbonstaafjes en elektronica natuurlijk, wat heel belangrijk is voor het zelf kunnen vliegen."

Wat is het zwaarste onderdeel van de DelFly?

"Meestal is dat de batterij. Hij moet zijn eigen energie aan boord hebben om te vliegen en daarin zijn we nog lang niet zo slim als de natuur. In dit geval is het grootste gewicht het systeempje wat we nu ontwikkeld hebben om hem te kunnen laten vliegen. Dat is een heel klein systeempje met twee cameraatjes en een computertje die afstanden kan zien in de omgeving, net als mensen."

Kunnen die camera's ook filmen?

"Nee, het gaat er niet alleen om om als mens naar die beelden te kijken. Maar wat heeft zo'n kleine libel-robot nou zelf nodig om te kunnen vliegen. Die hoeft dus net als kleine diertjes niet een supergedetailleerd beeld te hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl