NOS NieuwsAangepast

Weinig vuurwerkpost onderschept

Door redacteur Ardy Stemerding

Van de naar schatting vele duizenden vuurwerkpakketten die per pakketpost vanuit Oost-Europa worden verstuurd, zijn er dit jaar slechts honderd onderschept. Dat zegt de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT).

De inspectie, verantwoordelijk voor het vuurwerktoezicht, zegt weinig capaciteit te hebben om het vuurwerk op te sporen.

Zwaar, vaak illegaal vuurwerk wordt vooral door Oost-Europese webshops aangeboden. Het is vaak instabiel. Postbezorgers lopen daardoor risico's.

YouTube

Het meeste vuurwerk lijkt gewoon bij mensen thuis te worden bezorgd. Op YouTube staan veel filmpjes van jongeren die hun postpakketten uitpakken.

De ILT bestempelde het onderscheppen van vuurwerk dat per post wordt verzonden dit jaar tot speerpunt. In de praktijk komt daar echter weinig van terecht.

Slechts twintig keer heeft de inspectie dit jaar bij postdistributiebedrijf gecontroleerd op vuurwerkpakketten. "Toevallig komt de Inspectie volgende week langs", zegt Werner van Bastenaar van Post NL. "Dat is de eerste keer dit jaar."

Ontmoedigen

De ILT werkt bij de aanpak van gevaarlijk illegaal vuurwerk samen met andere instanties, zoals de politie, de douane, de Taskforce Opsporing Bommenmakers Vuurwerk en VeiligheidNL.

De Taskforce en VeiligheidNL zijn een campagne gestart om het bestellen van illegaal vuurwerk bij webshops te ontmoedigen.

Pakketbezorgers Post NL en GLS onderschepten dit jaar geen enkel pakketje met vuurwerk. UPS meldt dat enkele pakjes zijn onderschept. Het grootst is de oogst bij DPD: 38 pakjes met illegaal vuurwerk. DHL wil niet zeggen of dit jaar vuurwerk is onderschept.

De ILT zegt dat met de postbedrijven afspraken zijn gemaakt over strenge controle op verdachte pakketten door de bedrijven zelf. "Maar", zegt Post NL: "Wij mogen de pakjes niet openmaken en dat doen we dus ook niet."

Reageren? Mail naar Ardy.Stemerding@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl