Acteur Peter O'Toole overleden

Aangepast

De Iers-Britse acteur Peter O'Toole is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent bekendgemaakt.

O'Toole werd wereldberoemd met zijn titelrol in de filmklassieker 'Lawrence of Arabia' van David Lean.

Doorbraak

O'Toole werd in Ierland geboren, en groeide op in het Engelse Leeds. Na een korte carrière als journalist kreeg hij een beurs voor de gerenommeerde Londense theaterschool Royal Academy of Dramatic Art. Vanaf zijn 17de speelde hij bij toneelgezelschappen in Londen en Bristol.

Zijn grote doorbraak kwam toen regisseur David Lean hem in 1962 castte als de Britse avonturier T.E. Lawrence in de filmklassieker 'Lawrence of Arabia'. Die rol leverde hem de eerste van in totaal acht Oscarnominaties op.

Vele klassiekers zouden volgen. Zo was hij de tegenspeler van Audrey Hepburn in 'How to steal a million' (1966) en 'Caligula' (1979). In de miljoenenproductie 'The Last Emperor' (1987) speelde hij de Engelse leraar van de Chinese keizer.

Hij verscheen ook in veel films die niet succesvol waren, en zijn drankgebruik kostte hem eind jaren 70 bijna het leven.

Ere-Oscar

In 2003 kreeg de acteur een ere-Oscar, een oeuvreprijs die hij aanvankelijk weigerde. Hij schreef de Academy een brief waarin hij uitlegde dat hij nog niet uitgespeeld was en dat hij meer tijd nodig had om er echt een te winnen.

Vorig jaar stopte O'Toole op 79-jarige leeftijd met acteren.

STER Reclame