Schrijver Jacq Vogelaar overleden

time icon Aangepast

De schrijver, essayist en criticus Jacq Vogelaar (69) is overleden. Hij stierf afgelopen maandag, zo meldt de website van de Nederlandse bibliotheken. Hij kreeg in 2006 de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre.

Vogelaar heette eigenlijk Frans Broers. Hij studeerde Nederlands en filosofie en debuteerde in 1965 als dichter. Daarna schreef hij als Jacq Firmin Vogelaar een aantal experimentele romans als Anatomie van een glasachtig lichaam (1966), Raadsels van het rund (1978) en De dood als meisje van acht (1991). Voor dat laatste boek kreeg hij de F. Bordewijkprijs.

Kampliteratuur

In 2006 publiceerde Vogelaar Over kampliteratuur. In dat boek doet hij verslag van zijn zoektocht door de literatuur over de goelag-kampen in de Sovjet-Unie en de Duitse concentratie- en vernietigingskampen.

Volgens Vogelaar gaat het telkens om de verhouding tussen de individuele ervaring en collectieve catastrofe. "Elke tekst over het kamp, niet alleen de in het kamp zelf geschreven aantekeningen, is in tegenspraak met het kamp zelf, dat mensen anoniem maakt en gelijkschakelt. Verzet is de kern van het kampverhaal."

Jacq Vogelaar schreef tientallen jaren voor De Groene Amsterdammer literatuurkritieken en essays. Ook werkte hij mee aan het literatuurtijdschrift Raster, dat inmiddels niet meer bestaat.

STER Reclame