'Jonge specialist onbetaald aan de slag'

Aangepast op

Alles om maar aan het werk te kunnen. Jonge medisch specialisten werken steeds vaker onbetaald in ziekenhuizen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Ziekenhuizen zeggen dat werkloze specialisten zo hun kennis op peil kunnen houden en dat is goed voor hun cv.

Zo zegt een woordvoerder van het Rijnland Ziekenhuis in de Volkskrant: 'Wij helpen een jonge werkloze orthopeed juist met haar cv door haar twee dagen per week de gelegenheid te geven met onze dokters mee te lopen'. Maar de ziekenhuizen zouden er zelf ook niet slechter van worden.

"Geen keus"

De Orde van Medisch Specialisten noemt het kwalijk als specialisten onbetaald werken, omdat er minderwaardige contracten worden aangeboden. Ook beroepsvereniging De Jonge Specialist maakt zich grote zorgen over de situatie. Niemand dwingt de werkloze specialisten, zegt de vereniging, maar ze hebben geen keus. Net als piloten moeten specialisten 'vlieguren' maken. Bovendien kan deze constructie leiden tot verdringing van normale banen voor specialisten, zegt De Jonge Specialist.

AMC Zorgverzekeraars betalen wel de volledige vergoeding voor het werk van de onbetaalde specialisten. Het geld komt op de rekening van de maatschap of het ziekenhuis. Het is niet duidelijk hoeveel jonge specialisten onbetaald aan het werk zijn. Ook is niet bekend hoeveel ziekenhuizen met deze constructie werken, maar duidelijk is wel dat in elk geval het AMC in Amsterdam en het Rijnland Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn en Leiderdorp onbetaalde specialisten aan het werk hebben.