James Bond is niet alleen bekend vanwege zijn license to kill, maar ook vanwege de vele wodka-martini's (shaken, not stirred), die hij drinkt. En juist dat alcoholgebruik kan hem fataal worden, zeggen Britse onderzoekers.

De wetenschappers analyseerden de veertien Bond-boeken en schreven erover in het toonaangevende Britse medische tijdschrift BMJ. Uit de analyse blijkt dat 007 gemiddeld 92 drankjes per week naar binnen werkt, meer dan 13 per dag. Dat is vier keer zo hoog als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

The Spy Who Loved Booze

Bond dronk op een dag zelfs bijna 50 glazen alcohol. In het boek "You Only Live Twice" drinkt de spion het meest: 226 drankjes. In "The Man With the Golden Gun" giet hij het minste alcohol naar binnen: 41 glazen in drie dagen.

Door zijn hoge drankgebruik zou James Bond in de hoogste risico-categorie vallen. De onderzoekers denken dan ook dat de geheim agent rond zijn 56ste dood gaat aan de gevolgen van zijn alcoholconsumptie. Als hij dan niet al is doodgeschoten of bij een explosie is omgekomen.

STER reclame