N-H onderzoekt gedrag bestuurder

time icon Aangepast

Het bestuur van de provincie Noord-Holland gaat onderzoek doen naar het gedrag van oud-gedeputeerde Moens. Gisteren werd bekend dat de inmiddels overleden Moens al tijdens zijn ambtsperiode bij een commercieel bedrijf aan de slag ging. Hij hield dat stil "om ooit enig gedoe te voorkomen", zo schreef hij.

Albert Moens (GroenLinks) was tot mei 2008 gedeputeerde in Noord-Holland, onder meer voor milieuzaken. Hij had in die functie ook te maken met energiebedrijf Econcern. In 2007 polste hij bij Econcern of hij daar later kon werken.

Moens begon in januari 2008 bij Econcern. Hij stelde voor om betalingen aan hem pas vanaf juli, toen hij weer ambteloos burger was, in de boeken te zetten. Het gaat om een beloning van ruim 25.000 euro.

"Bestuurlijk laakbaar"

Het provinciebestuur noemt het gedrag van Moens, die eerder dit jaar overleed, bestuurlijk laakbaar. Een accountant gaat nu kijken of de provincie financieel is benadeeld. Ook wordt gekeken naar imagoschade.

Gedeputeerde Staten sluiten niet uit dat ook andere dossiers onder de loep worden genomen. Het onderzoek moet medio 2014 klaar zijn.

STER Reclame