NOS NieuwsAangepast

Timmermans: geen druk op Vitens

Minister Timmermans vindt het beëindigen van de samenwerking tussen het waterbedrijf Vitens en het Israëlische Mekorot geen zaak van het kabinet. Deze week werd bekend dat Vitens de samenwerking met Mekorot stopt, omdat dat bedrijf ook opereert in de Palestijnse gebieden.

Vitens wil niet betrokken raken bij het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Daarop vroeg Israël de Nederlandse ambassadeur om uitleg.

Timmermans zegt dat Vitens niet onder druk is gezet en dat er geen reden is het kabinet iets te verwijten. Volgens de minister heeft Vitens eerder contact met Buitenlandse Zaken gezocht over deze kwestie. "Toen heeft het ministerie in alle helderheid laten weten geen bezwaar te zien in de samenwerking tussen Vitens en Mekorot."

Vitens zegt uitvoerig te hebben gesproken met het ministerie van Buitenlandse Zaken over het ontmoedigingsbeleid. "Aanleiding voor dit gesprek was het afzeggen van minister Ploumen van een bezoek aan het Israëlisch waterbedrijf." Vitens zegt "mede hierdoor tot het inzicht te zijn gekomen dat het uiterst moeilijk wordt mogelijk toekomstige projecten in gezamenlijkheid uit te werken, aangezien deze niet los kunnen worden gezien van de politieke context."

Zelf weten

De minister benadrukt dat Vitens zelf moet weten wat het doet. Volgens Timmermans brengt de ambassadeur het Nederlandse standpunt ook over aan de Israëlische autoriteiten. Hij spreekt van een misverstand. "Wij ontmoedigen alleen bedrijven die in de bezette gebieden willen opereren als er geen overeenstemming is met de Palestijnse Autoriteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl