NOS NieuwsAangepast

Dijksma wil meer koeien in de wei

Boeren mogen meer koeien gaan houden, maar moeten dan wel voldoende grond hebben om de extra mest op te vangen. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijksma vindt dat melkveehouders bij de groei van hun bedrijf rekening moeten houden met het milieu. Ze vindt daarbij ook dat koeien niet alleen op stal moeten staan, maar vaker in de wei moeten lopen. Voor haar zijn "koeien in de wei onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse cultuurerfgoed".

Overproductie

Nu kent de Europese Unie nog een melkquotum per land, dat overproductie moet voorkomen. Over anderhalf jaar wordt de melkmarkt vrijgegeven.

In aanloop naar die verandering komt er volgend jaar alvast een nieuwe nieuwe meststoffenwet, waarin staat dat veehouders verplicht zijn om zelf hun mestoverschot te verwerken. Dat kan ook door meer grond aan te schaffen waarover de mest kan worden uitgereden.

Dierrechten

Dijksma vindt het geen goed idee om melkveehouders dierrechten te geven, zoals die nu voor varkens- en pluimveehouders gelden. Die rechten houden in dat een boer een maximaal aantal dieren mag houden. Volgens de staatssecretaris is het belangrijk dat melkveebedrijven kunnen groeien om de concurrentie aan te kunnen met het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl