NOS NieuwsAangepast

Manipulatie NL-banken onderzocht

De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële markten starten een onderzoek naar de risico's op manipulatie door Nederlandse banken van grondstoffen, derivaten- en valutamarkten.

Aanleiding is de libor- en euribor-affaire en berichtgeving over mogelijke manipulatie door buitenlandse banken. In de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn toezichthouders deze zomer begonnen met onderzoek en loopt er strafrechtelijk onderzoek naar grondstofmarkten en valutamarkten.

Valuta

Het gaat om de wereldwijde valuta- en grondstoffenmarkten voor onder meer olie, gas, granen en industriële metalen. Ook wordt gekeken naar de derivatenmarkten met van producten afgeleide beleggingsproducten zoals termijncontracten, opties en swaps.

De valutamarkt is een kolossale financiële markt, waar dagelijks 4000 miljard euro in omgaat. 21 keer per dag worden koersen vastgesteld. Met het inleggen van aan- of verkooporders in valuta kan de koers gemanipuleerd worden.

Kwetsbaar

In het Amerikaanse en Britse onderzoek liggen grote banken onder vuur, waaronder de zakenbanken Goldman Sachs, Morgan Stanley en JP Morgan, en banken als Barclays, RBS, Citgroup, het Zwitserse UBS en Deutsche Bank.

De Nederlandse toezichthouders op de financiële sector hebben geen aanwijzingen dat Nederlandse banken zich schuldig maken aan manipulatie. Met het onderzoek willen ze de integriteitsrisico's in kaart brengen en banken bewust maken welk processen kwetsbaar zijn voor manipulatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl