NOS NieuwsAangepast

Ombudsman: fraude valt mee

In Nederland wordt veel minder fraude gepleegd dan de overheid doet voorkomen. Dat zegt Alex Brenninkmeijer, de Nationale ombudsman. Volgende week start de overheid een campagne over fraude, maar die is volgens hem helemaal niet nodig.

Toen de overheid een paar maanden geleden in een spotje waarschuwde dat als ouderen gaan samenwonen er bepaalde regels gelden voor het aanvragen van AOW, is hij eens gaan rekenen. "Ik moest de opgevraagde cijfers drie keer narekenen maar er kwam toch echt uit dat de fraude maar 0,0001 procent was.

Ook studenten frauderen veel minder dan gedacht. En het opsporen van fraude kost juist heel veel geld", aldus Brenninkmeijer.

Lege gevangenissen

Hij zegt dat bijna alle burgers deugen. "98 procent van de burgers deugt. Het gaat heel goed. De criminaliteitscijfers dalen, ook elders in Europa. In Nederland staan zelfs gevangenissen leeg, wij vangen Belgische gedetineerden op."

Volgens Brenninkmeijer zijn veel overheidsmaatregelen die nu genomen worden "overbodig". Zo zegt hij dat bij de Bulgarenfraude fouten zijn gemaakt omdat er een klein lek was, "maar het systeem werkte op zich goed."

Afscheid

Als burgers zeggen dat ze ontevreden zijn over de overheid, komt dat volgens de Nationale ombudsman omdat ze zich niet serieus genomen voelen. Het beeld dat mensen alleen maar tevreden zijn als ze hun zin gekregen hebben, vindt hij onzin. "De boete vinden ze vaak terecht, de manier waarop ze behandeld worden niet."

Brenninkmeijer neemt deze maand afscheid als Nationale ombudsman. Hij vertrekt naar de Europese Rekenkamer in Luxemburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl