NOS NieuwsAangepast

Paus Franciscus persoon van 2013

Paus Franciscus is gekozen tot persoon van het jaar door het Amerikaanse tijdschrift Time. De leider van de Rooms-Katholieke Kerk is verkozen omdat hij de nadruk legt op compassie. Volgens Time is hij "de nieuwe stem van het geweten".

Franciscus werd in maart gekozen en geïnstalleerd als paus. Volgens Time deed hij alles vanaf het eerste begin anders dan andere pausen. "Hij heeft een enorm invloedrijke positie maar stelt zich juist erg nederig op. Hij heeft in een korte tijd de aandacht weten te leggen op wereldwijde problemen als armoede en de ongelijke verdeling van welvaart."

Bescheiden

De 76-jarige paus Franciscus gaf dit jaar regelmatig blijk van zijn bescheidenheid. Zo koos hij voor een tweekamerappartement in het Apostolisch Paleis in het Vaticaan, terwijl hij recht heeft op een luxueuze woning met tien kamers op de bovenste verdieping. Verder droeg hij bij zijn benoeming veel eenvoudiger kleding dan zijn voorganger Benedictus.

Niet alleen volgens Time, maar ook op Facebook was de paus populair. Hij is het meest besproken onderwerp op het sociale medium.

Snowden

Het invloedrijke blad verkoos de paus boven de genomineerde klokkenluider Edward Snowden, de Syrische leider Bashar Assad en de homoactiviste Edith Windsor. Vorig jaar werd president Obama persoon van het jaar, net als in 2008.

Snowden werd een goede tweede, meldt Time. De documenten die hij openbaarde maakte over het afluisteren door de geheime dienst NSA veroorzaakten veel ophef. Time ziet het afluisterschandaal als één van de belangrijkste onderwerpen van het jaar.

Het is niet de eerste keer dat Time een paus kiest als persoon van het jaar. In 1962 werd het paus Johannes XXIII en in 1994 paus Johannes Paulus II.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl