NOS NieuwsAangepast

Hof handhaaft straf zaak-Eindhoven

Het gerechtshof vindt net als de rechtbank dat de daders van de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven in hun privacy zijn geschonden door het vertonen van beelden van de mishandeling. De twee belangrijkste daders kregen daarom in hoger beroep bijna dezelfde straf als bij de rechtbank.

Brent L. krijgt 10 maanden jeugddetentie, waarvan 4 voorwaardelijk en Tom K. 8 maanden, waarvan ook 4 voorwaardelijk. K. moet van het hof twee maanden langer zitten dan eerder van de rechtbank, de straf voor L. blijft gelijk.

Cassatie

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft laten weten in de toekomst gebruik te blijven maken van bewegend beeld. "We zullen elke keer moeten kijken of er lichtere methodes zijn. Maar dan kan het nog zijn dat we toch overgaan tot het uitzenden van bewegende beelden."

Het OM had veel hogere straffen geëist. Het wilde dat hoofddader Brent L. twee jaar jeugddetentie kreeg, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen mededader Tom K. was 18 maanden jeugddetentie geëist, waarvan 9 voorwaardelijk. Het OM overweegt in cassatie te gaan, maar heeft daar nog geen beslissing over genomen.

Privacy

Een groep jongeren mishandelde afgelopen januari een man van 22. Beveiligingscamera's filmden de mishandeling en de beelden werden later getoond bij Omroep Brabant. Op de beelden was te zien hoe het slachtoffer tegen zijn hoofd werd geschopt.

Het OM ging in hoger beroep omdat de rechter een lagere straf oplegde dan het OM had geëist. De rechter vond dat de privacy van de verdachten was geschaad en gaf daarom een strafkorting van twee maanden.

Bij de uitspraak in hoger beroep zei de rechter dat het OM eerst toestemming had moeten vragen aan de hoofdofficier van justitie voor de beelden gebruikt werden. Maar de beelden mogen nog wel als bewijs worden gebruikt.

Uitgeleverd

Bij de mishandeling waren acht jongeren betrokken. Vier van de betrokkenen worden niet vervolgd, omdat ze volgens het OM geen actieve rol bij de mishandeling hebben gespeeld. Een verdachte werd vrijgesproken, omdat de rechter vond dat hij nauwelijks had meegedaan. Een ander kreeg twee maanden cel opgelegd wegens openlijke geweldpleging.

Hoofddader Brent L. komt uit België, maar het OM eiste dat hij werd uitgeleverd aan Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl